ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ CONTINENTAL (ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ)

Ιστορία του κτιρίου

Χτίστηκε το 1929, στο οικόπεδο 20/6 της πυρίκαυστης ζώνης, σε σχέδια του Jacques Moshe, σε μια περιοχή με υψηλό πρεστίζ που φιλοξένησε και άλλες ξενοδοχειακές μονάδες εκείνη την εποχή. Ιδιοκτήτες ήταν οι αδελφοί Δαβίδ και Ιακώβ Γιομτώβ Μπενβενίστε, έμποροι. Η αρχική του χρήση ήταν ξενοδοχείο με το όνομα Continental και η ίδια παραμένει μέχρι και σήμερα. Ανήκε στα ξενοδοχεία ‘Α κατηγορίας μαζί με τα Βιέννη, Μεγάλη Βρετανία, Μινέρβα, Άτλας στην Εγνατία και Νέα Μητρόπολις στην Συγγρού. Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 1983 αλλά το 1998, η απόφαση τροποποιήθηκε περιορίζοντας την διατήρηση μόνο στις όψεις του κτιρίου, με αποτέλεσμα αυτές να είναι το μοναδικό αυθεντικό κομμάτι του αρχικού κτιρίου. Βρίσκεται στην συμβολή των οδών Κομνηνών και Καλαποθάκη, διαγώνια από το ξενοδοχείο Λουξεμβούργο.

Αρχιτεκτονικά στοιχεία

Για την οικοδόμηση του κτιρίου εκδόθηκε η υπ. αριθ. 888/5.7.1924 οικοδομική άδεια, σύμφωνα με το στέλεχος της οποίας το κτίριο αποτελείται από ισόγειο και δύο ορόφους. Από την Περιγραφική Έκθεση προκύπτει ότι στο ισόγειο θα υπήρχαν καταστήματα και ότι οι τρεις όροφοι που υλοποιήθηκαν θα χρησιμοποιούνταν ως ξενοδοχείο. Σύμφωνα με τα προσχέδια, κάθε όροφος περιλάμβανε δεκατρία δωμάτια.

Οι όψεις των προσχεδίων περιγράφουν ένα διαφορετικό κτίριο από αυτό που υλοποιήθηκε, αν και διατηρήθηκαν οι βασικές αρχές οργάνωσης. Έτσι, η κύρια όψη του κτιρίου επί της οδού Κομνηνών οργανώνεται τριμερώς με τονισμένο τον κεντρικό κάθετο άξονα. Ως βάση του λειτουργεί η μνημειακή τοξωτή είσοδος του ξενοδοχείου προστατευμένη από το προεξέχον κεντρικό τμήμα του εξώστη του πρώτου ορόφου, στηριγμένου σε χτιστά φουρούσια και προστατευμένου από στηθαίο με κιονίσκους. Ως κορμός λειτουργεί η τριώροφη πυργοειδής προεξοχή με κεντρικό άνοιγμα σε κάθε όροφο, που επιστέφεται με καμπυλόγραμμο αέτωμα.

Οι δυο πρώτοι όροφοι οργανώνονται ανάμεσα σε δυο περιμετρικά προεξέχοντα γείσα στο πλάτος των οποίων εντάσσονται όλοι οι εξώστες του πρώτου και του τρίτου ορόφου. Τα κάθετα διαζώματα των δυο ορόφων χωρίζονται από ψευδοκίονες με ιωνικά επίκρανα ενώ η τοιχοποιία φέρει επίχρισμα με σκοτίες.

Πηγές: Εκατό χρόνια φιλοξενίας: Τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης (1914-2014) Β. Κολώνας | http://www.salonikajewisharchitecture.com | ΥΠΕΧΩΔΕ Δ-734 α/ 28.11.1983

This slideshow requires JavaScript.

This slideshow requires JavaScript.

This slideshow requires JavaScript.

Leave a comment