ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΣΚΩΦ

Ιστορία του κτιρίου

Η οικογένεια Μοσκώφ είναι γνωστή και ιστορική οικογένεια της Θεσσαλονίκης. Ο Πόντιος καπνέμπορας Νικόλαος Μοσκώφ (πατέρας του Γιάννη, της Μάγδας και του Παύλου) χτίζει το 1924 το κτίριο με σκοπό να αποτελέσει καπναποθήκη. Το 1938 κατά την διάρκεια αναταραχών και εν μέσω οικονομικής κρίσης, ο Νικόλαος Μοσκώφ (μεγαλύτερος αδελφός του Ηρακλή Μοσκώφ) δολοφονείται έξω από το σπίτι, από απολυμένο εργάτη της καπνοβιομηχανίας του. Το 1939 γεννιέται ο γιος του Ηρακλή και της Αμίνα, Κωστής. Όταν ξέσπασε ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος, η οικογένεια εγκατέλειψε την Θεσσαλονίκη και μετακόμισε στην Αθήνα – όπου επι 6 μήνες ήταν φιλοξενούμενοι στο σπίτι του Κουντουριώτη. Ο Κωστής Μοσκώφ  υπήρξε συγγραφέας, ποιητής, διανοούμενος του αριστερού χώρου και επι τρεις τετραετίες Δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης. Μάλιστα το 1981, διετέλεσε και δήμαρχος της πόλης.

Το κτίριο ανήκει ακόμα στους κληρονόμους της οικογένειας και χρησιμοποιείται για να στεγάσει επαγγελματικές δραστηριότητες.

Αρχιτεκτονικά στοιχεία

Τριώροφη κατοικία με ισόγειο, δείγμα εκλεκτικισμού με επιρροές Αρτ Νουβό και αναφορές στον Νεοκλασικισμό. Η μια από τις όψεις παρουσιάζει σύντμηση ενώ η ακμή της ένωσής της με την όψη της οδού Βύρωνος είναι καμπύλη. Η κύρια όψη, αυτή της Παύλου Μελά, χωρίζεται σε τρεις κάθετους άξονες, με τον κεντρικό να τονίζεται, καθώς εξέχει από το υπόλοιπο κτίριο. Χαρακτηριστική επίσης είναι η απόληξη του κεντρικού άξονα, που καταλήγει σε φολιδωτή σκεπή με μεταλλικό πλαίσιο, που ίσως συγκρατούσε ανεμοδείκτη.Το μενταγιόν που βλέπουμε ψηλά, στον κεντρικό άξονα φέρει τα αρχικά Μ&Σ. Το κλιμακοστάσιο στο εσωτερικό του κτιρίου καταλήγει σε φεγγίτη, που προσφέρει φυσικό φωτισμό στο κτίριο.

Πηγές: Το Βήμα- Στη Θεσσαλονίκη και τον κόσμο, Παπαγιαννίδου Μαίρη, 15/03/1998 / thessmemory.wordpress.com – Η Διαγώνιος ματιά και η μνήμη μας /  dimartblog.com Θεσσαλονίκη, / 1912-2012 Η Αρχιτεκτονική της εκατονταετίας – Β. Κολώνας / Η διαδρομή της μνήμης – Αναστασιάδης, Χεκίμογλου / 

This slideshow requires JavaScript.

This slideshow requires JavaScript.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s