ΠΡΩΗΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤ

Ιστορία του κτιρίου

Χτίστηκε το 1929, σε σχέδια του Γ. Καμπανέλλου για να στεγάσει το ξενοδοχείο Κοσμοπολίτ. Το Κοσμοπολίτ υπήρξε ένα από τα πιο δημοφιλή ξενοδοχεία της πόλης και από το 1934 στέγαζε στο ισόγειο του και το ζαχαροπλαστείο Καρύδας. Εδώ διέμενε ο Λαμπράκης τις ημέρες που προηγήθηκαν της δολοφονίας του και μπροστά από το ξενοδοχείο άφησε την τελευταία του πνοή. Σήμερα, μετά από μεγάλο διάστημα εγκατάλειψης, το κτίριο στεγάζει το Κοινωνικό Κέντρο/Στέκι Μεταναστών παραμένοντας με αυτό τον τρόπο ζωντανό. Βρίσκεται στην Ερμού 23.

Αρχιτεκτονικά στοιχεία

Εκλεκτικιστικό, τριώροφο κτίριο με ισόγειο που περιλαμβάνει και πατάρι. Το ισόγειο είναι διαμορφωμένο για εμπορική χρήση. Παρουσιάζει συμμετρία στα ανοίγματα και στις τρεις όψεις. Οι εξωστόθυρες είναι υψίκορμες με φεγγίτη. Παρατηρούμε οτι στον πρώτο όροφο τα κιγκλιδώματα διαφοροποιούνται από αυτά του 2ου και 3ου ενώ εφαρμόζουν σε κτιστό πλαίσιο. Η διαφοροποίηση αυτή ίσως χρησιμοποιήθηκε για να τονίσει την διαφορετική χρήση του 1ου από τους υπόλοιπους ορόφους, δημοφιλής τακτική της εποχής. Οι εξώστες στηρίζονται σε μαρμάρινα φουρούσια και το γείσο, σε περίτεχνους, μαρμάρινους γεισόποδες. Η οριζόντια διακοσμητική ταινία με τα γεωμετρικά μοτίβα που διατρέχει το κτίριο κάτω από το γείσο, είναι ουσιαστικά και το μοναδικό διακοσμητικό στοιχείο των όψεων. Στο εσωτερικό διατηρούνται τα ξύλινα κουφώματα, τα αυθεντικά πατώματα και κιγκλιδώματα. Οι κοινόχρηστοι χώροι διαχωρίζονται με την χρήση ξύλινων θυρών με γυαλί και οι οροφές φέρουν γύψινες, ανάγλυφες διακοσμήσεις.

Πηγές: Παλαιά ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, Επτά Ημέρες, Καθημερινή | parallaximag “Tα υπέροχα διατηρητέα-Πρώην μυθικά ξενοδοχεία”, Κύα Τζήμου

This slideshow requires JavaScript.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s