ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΥ

Ιστορία του κτιρίου

Μεταξύ του 1876 και του 1879 ιδρύεται από πλούσιους Ντονμέδες της πόλης, η Σχολή Προόδου (MEKTEB-I TERAKKI), ένα ιδιωτικό σχολείο με στόχο να φέρει την δυτική, επιστημονική γνώση στην οθωμανική αυτοκρατορία. Το κτίριο χτίζεται για να στεγάσει την σχολή. Η Σχολή Προόδου υπήρξε ένα από τα πιο ριζοσπαστικά οθωμανικά σχολεία αφού ήταν από τα πρώτα που δίδαξε ξένες γλώσσες, έδωσε σημασία στην εκγύμναση των μαθητών και διαπίστωσε την σημασία της εκπαίδευσης των γυναικών, δημιουργώντας και δύο τμήματα θηλέων αλλά και τμήμα εκπαίδευσης γονέων.

Στις αρχές του 20ου αι. η Σχολή μετονομάζεται σε “Εμπορική Σχολή Προόδου” (Yadighiar-iTerakki Ticaret Mektebi) και μάλιστα την ίδια περίοδο ιδρύεται και παράρτημα της Σχολής στην συνοικία Χαμιδιέ. Το 1912, λόγω των Βαλκανικών πολέμων και της έντασης μεταξύ των πληθυσμών οι μουσουλμάνοι εγκαταλείπουν τη Θεσσαλονίκη και ελάχιστοι μαθητές παραμένουν στη Σχολή. Τ0 1916 στεγάζεται στο κτίριο τμήμα της χωροφυλακής. Το 1923 κλείνει και το τελευταίο κομμάτι της Σχολής και το κτίριο περιέρχεται στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Κράτους ως ανταλλάξιμο. Από το τέλος του Β Παγκόσμιου μέχρι και σήμερα το κτίριο φιλοξενεί δημοτικό σχολείο. Βρίσκεται στην Κασσάνδρου 54.

Αρχιτεκτονικά στοιχεία

Διώροφο κτίριο με ημιυπόγειο. Ορθογώνιο με κεραμοσκεπή. Ανήκει στο κίνημα του εκλεκτικισμού και παρουσιάζει στοιχεία νεομπαρόκ (αέτωμα εξωστόθυρας) αλλά και νεοκλασικά. Παρατηρούμε απόλυτη συμμετρία στον κάθετο άξονα αλλά και στα ανοίγματα. Ο πρώτος με τον δεύτερο όροφο διαφοροποιούνται με την χρήση διαφορετικού διακοσμητικού κλειδιού πάνω από τα παράθυρα. Ο κεντρικός άξονας τονίζεται με την ύπαρξη της κεντρικής θύρας και τον μοναδικό εξώστη του κτιρίου (ο οποίος έφερε μπαλούστρα και όχι μεταλλικό κιγκλίδωμα). Ο άξονας αυτός καταλήγει σε αέτωμα (νεομπαρόκ όπως διακρίνουμε σε παλαιότερες φωτογραφίες) από το οποίο μόνο ένα μικρό κομμάτι της επιγραφής διασώζεται. Η μεγάλη, δίφυλλη, ξύλινη θύρα με τον ημικυκλικό εξώστη έχει αντικατασταθεί από μεταλλική.

Πηγές: FB Άγνωστη Θεσσαλονίκη, σειρά αναρτήσεων Δημήτρης Βάις ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΧΟΛΕΙΑ ΝΤΟΝΜΕΔΩΝ Η ΣΧΟΛΗ MEKTEB-I TERAKKI | http://www.tilestwra.com/sxoleia-thessaloniki-diathrhtea/

This slideshow requires JavaScript.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s