ΜΕΓΑΡΟ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ

Ιστορία του κτιρίου

Χτίστηκε το 1934, σε σχέδια του Γ. Μανούσου για λογαριασμό κάποιου από την οικογένεια Κονιόρδου. Οι Κονιόρδοι ήταν γνωστή οικογένεια οινοπαραγωγών της πόλης, με καταγωγή από την Κρήτη. Κάποια μέλη της συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις κατοχής (https://bluebig.wordpress.com/) ενώ ο Μανώλης Κονιόρδος υπήρξε ήρωας της αντίστασης και έσωσε πολλούς Εβραίους της πόλης αλλά και Βρετανούς στρατιώτες κρύβοντάς τους. Στην κατοχή επιτάχθηκε από τους Γερμανούς και στέγαζε την Γερμανική στρατιωτική διοίκηση Θεσσαλονίκης –Αιγαίου και φυσικά τα γραφεία του Διοικητικού Συμβούλου της Στρατιωτικής Διοίκησης Θεσσαλονίκης- Αιγαίου, του διαβόητου Μαξ Μέρτεν. Αργότερα στέγασε το Goethe Institut. Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 2016.

Αρχιτεκτονικά στοιχεία

Χαρακτηριστική πολυκατοικία οριζόντιας ιδιοκτησίας της δεκαετίας του ’30. Αποτελείται από ισόγειο με πατάρι και 5 ορόφους και η επιρροή της Art Deco είναι εμφανής στις καμπύλες των εξωστών, στα γεωμετρικά διακοσμητικά σχήματα της θύρας εισόδου και των στηθαίων, στα οριζόντια και κατακόρυφα διακοσμητικά στοιχεία. Υπέροχοι γεωμετρικοί όγκοι που προβάλλουν ή υποχωρούν, τέμνονται ή επικαλύπτονται δημιουργούν ένα πολύ ενδιαφέρον σύνολο. Οι δυο όψεις είναι απόλυτα ίδιες και είναι φανερή η επαναληπτικότητα του ορόφου για λόγους κοινωνικής ισότητας. Υπάρχει ανελκυστήρας και πιθανότατα και κεντρική θέρμανση, τυπικό χαρακτηριστικό των πολυκατοικιών της εποχής. Τα διαμερίσματα είναι ψηλοτάβανα, φωτεινά, με δρύινα πατώματα, χειροποίητα πλακάκια στους εξώστες και λιτές γύψινες διακοσμήσεις. Ο χώρος της εισόδου διαφοροποιείται από το υπόλοιπο σπίτι με το ιδιαίτερο μωσαϊκό του ενώ μια μεγάλη δίφυλλη πόρτα διαχωρίζει τους ιδιωτικούς χώρους της κατοικίας από τους κοινόχρηστους. Η ιστορική οικοδομή της παλιάς παραλίας έχει ιδιαίτερα επιμελημένους κοινόχρηστους χώρους, οι οποίοι διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα σε άριστη κατάσταση. Οι ξύλινες εξώπορτες των διαμερισμάτων με μεταλλικές διακοσμήσεις και γραμμικό σχεδιασμό είναι αληθινό παράδειγμα προς μίμηση (Stauroula Kleidaria glow.gr)

Πηγές: Θεσσαλονίκη 1912-2012: Η αρχιτεκτονική μιας εκατονταετίας Κολώνας Βασίλης | http://farosthermaikou.blogspot.com/ | http://www.thessmemory.gr/ | https://www.mononews.gr/ | bluebig.wordpress.com | https://righteous.yadvashem.org/

Leave a comment