ΟΙΚΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

Ιστορία του κτιρίου 

Βρίσκεται στην Βασιλίσσης Όλγας, στο νούμερο 18 και χτίστηκε το 1890 για τον Γ. Θεμελή. Αγοράστηκε από τον Saul Levi Modiano και τελικά κατέληξε στην οικογένεια Μιχαηλίδη το 1926. Η οικογένεια κατοικούσε στο κτίριο μέχρι το 1990 – όπως λέει η κ. Λυδία Μιχαηλίδου (Καθημερινή) ωστόσο τα έξοδα συντήρησης και αναπαλαίωσης ήταν δυσβάσταχτα. Η οικία ενοικιάστηκε και ανακαινίστηκε από ιδιωτική τράπεζα. Είναι η μια από τις δύο ιδιωτικές κατοικίες της περιοχής των Εξοχών που διασώθηκαν μέχρι και τις μέρες μας. Το 2018 το κτίριο ενοικιάστηκε και αναπλάστηκε για να φιλοξενήσει το Casablanca Social Club

Αρχιτεκτονικά στοιχεία

Διώροφη κατοικία που αποτελεί ιδανικό παράδειγμα εκλεκτικισμού. Κεραμοσκέπαστο κτίσμα με συμμετρική οργάνωση των ανοιγμάτων της όψεως, στην οποία έχει κυρίαρχη θέση ένας εξώστης που προεξέχει κεντρικά και στηρίζεται σε δύο πεσσούς στο ισόγειο, σε δύο ιωνικές κολώνες στον όροφο και καταλήγει σε καμπύλο αέτωμα με μπαρόκ στοιχεία, όπως φυτικές διακοσμήσεις, τριγωνικό αέτωμα, διακοσμητικές κόγχες, ψευτοπαραστάδες, διακοσμητικές ταινίες. Αξιοσημείωτες είναι οι κόγχες εκατέρωθεν της κεντρικής θύρας αλλά και της πόρτας του εξώστη του πρώτου ορόφου. Η πλαϊνή όψη ορίζεται από δύο σειρές παραθύρων, ενώ οι πλευρές προς τους υπόλοιπους ακάλυπτους δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες αρχιτεκτονικές επεξεργασίες. Την εποχή που χτίστηκε η βίλα, είχε έναν μεγάλο κήπο που έφτανε μέχρι την θάλασσα.

Πηγές: Δήμος Θεσσαλονίκης, Μοντέρνα Μνημεία | Καθημερινή, “Θεσσαλονίκη, η συνοικία των εξοχών”, 26/4/2008, Γιώτα Μυρτσιώτη | ΥΑ ΥΠΠΕ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2753/67036/4-2-1980 – ΦΕΚ 275/Β/20-3-1980 Περί χαρακτηρισμού ως έργου τέχνης του κτηρίου στην οδό Βασ. Όλγας 18 στη Θεσσαλονίκη, ιδιοκτησίας Λ. Μιχαηλίδη.

Φωτογραφίες εσωτερικού: Παναγιώτης Παναγιωτίδης, Αρχιτεκτονική μελέτη: R. C. TECH

This slideshow requires JavaScript.

This slideshow requires JavaScript.

This slideshow requires JavaScript.

Leave a comment