ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΗΛΥΣΙΑ

Ιστορία του κτιρίου

Χτίστηκε το 1924, σε σχέδια του Max Rubens και δεν προοριζόταν για ξενοδοχείο αλλά για μέγαρο διαμερισμάτων. Στην είσοδο παρατηρούμε την επιγραφή Μέγαρο Νεστόριο, ιδιοκτησίας Φίλιππου Μαργαρίτη. Το 1930 μετατράπηκε σε ξενοδοχείο και έκτοτε έχει την ίδια χρήση. Κατά την διάρκεια της Κατοχής χρησιμοποιήθηκε ως στρατηγείο συμμορίας ταγματασφαλιτών. Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 1983.

Αρχιτεκτονικά στοιχεία

Αποτελείται από ισόγειο και 4 ορόφους, ο 4ος μεταγενέστερη προσθήκη καθώς βρίσκεται πάνω από το αρχικό γείσο. Η όψη οργανώνεται με κατακόρυφες και οριζόντιες ζώνες ανοιγμάτων (εξωστόθυρες με εξώστη). Ο κεντρικός άξονας τονίζεται με την καμπύλη διαμόρφωσή του (συχνή πρακτική του Rubens, βλέπε ξενοδοχείο Παρθενών και Μέγαρο Αχίλλειον) και με την ύπαρξη περισσότερων ανοιγμάτων. Επιπλέον καταλήγει στον 4ο όροφο σε 4 κίονες με ιωνικά επίκρανα και ζώνη με γεισίποδες. Στον πρώτο όροφο παρατηρούμε εξώστες με χτιστό στηθαίο σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ορόφους όπου υπάρχουν κιγκλιδώματα με γεωμετρικά μοτίβα. Επίσης τα ανοίγματα του 1ου είναι τοξωτά. Η όψη είναι πλούσια διακοσμημένη, ιδιαίτερα όσο πλησιάζουμε στην στέψη. Κορδέλες με φυτικά στοιχεία, μενταγιόν, ψευδοκίονες, επίκρανα, μενταγιόν και κλειδιά δημιουργούν ένα υπερθέαμα.

Στο εσωτερικό διασώζονται το κλιμακοστάσιο με την κουπαστή και το κιγκλίδωμα καθώς και διακοσμητικά πλακίδια με γεωμετρικά μοτίβα στα πλατύσκαλα.

Πηγή ιστορικών πληροφοριών: Εκατό χρόνια φιλοξενίας: Τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης (1914-2014) Β. Κολώνας | ΥΠΕΧΩΔΕ Δ-734 α/ 28.11.1983 | Φάρος του Θερμαϊκού

Leave a comment