ΜΕΓΑΡΟ ΕΡΑΤΥΡΑ

Ιστορία του κτιρίου

Χτίστηκε το 1929, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τζώνη. Πήρε το όνομα του από την γενέτειρα του αρχιτέκτονα, την Εράτυρα Κοζάνης.  Τα νέα οικονομικά δεδομένα της οριζόντιας ιδιοκτησίας και η χρήση τσιμέντου,  οδήγησαν σε μια έκρηξη ανοικοδόμησης πολυκατοικιών για την μεσαία αστική τάξη. Σε αυτή την έκρηξη ανήκει και το μέγαρο Εράτυρα που αποτελεί δείγμα αστικής πολυκατοικίας εκείνης της περιόδου.Βασική επιρροή του Τζόνη κατά τον σχεδιασμό των κτιρίων του αποτέλεσε η αισθητική της Βιεννέζικης μπουρζουαζίας. Βρίσκεται στην διασταύρωση των οδών Παύλου Μελά και Π.Π Γερμανού.

Αρχιτεκτονικά στοιχεία

Ανήκει στα μέγαρα οριζόντιας ιδιοκτησίας που πρωτοεμφανίστηκαν εκείνη την περίοδο. Είναι κατασκευασμένο από οπλισμένο σκυρόδεμα, υλικό που άρχισε να χρησιμοποιείται έντονα εκείνη την περίοδο. Αποτελείται από ισόγειο, υπερυψωμένο πρώτο όροφο και πέντε επιπλέον ορόφους. Οι κατακόρυφοι άξονες παρουσιάζουν ελαφρά προβολή ένας παρά ένας, που γίνεται ιδιαίτερα σαφής με την προσθήκη των ψευτοπαραστάδων και πεσσών στον κεντρικό εξώστη του τέταρτου ορόφου. Επιπλέον, οι προβαλλόμενοι άξονες καταλήγουν σε αέτωμα με τριγωνική στέψη. Πάνω από την πόρτα εισόδου παρατηρούμε φεγγίτη, ο οποίος επιτρέπει στην στοά που οδηγεί στο κλιμακοστάσιο να φωτίζεται. Το κλιμακοστάσιο καταλήγει σε υαλοσκεπή, γεγονός που προσφέρει φυσικό φωτισμό στο εσωτερικό του κτιρίου. Οι κατόψεις των διαμερισμάτων είναι όμοιες, καθώς αποτελούσε δήλωση της ισότητας όλων των ενοίκων. Στην στοά της εισόδου παρατηρούμε διακοσμητικές, γύψινες διακοσμήσεις στην οροφή και γεωμετρικά, κεραμικά πλακάκια στο δάπεδο.

Πηγές: Greece modern architectures in historym – Alexander Tzonis, Alcestis P. Rodi | Θεσσαλονίκη 1912-2012, Η αρχιτεκτονική της εκατονταετίας, Β. Κολώνας

This slideshow requires JavaScript.

This slideshow requires JavaScript.

Leave a comment