ΜΕΓΑΡΟ ΛΟΓΓΟΥ (ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΠΙΤΙ)

Ιστορία του κτιρίου

Κατασκευάστηκε το 1926 σε σχέδια του αρχιτέκτονα L. Gennari κατά παραγγελία του βιομήχανου Γρηγόρη Λόγγου, με επιβλέποντα μηχανικό τον Παναγιώτη Στάη. Ο Λόγγος, από την Νάουσα, βρίσκεται επίσης και πίσω από την παγοποιία και μετέπειτα ζυθοποιία “Νάουσα” μαζί με τους Γεωργιάδη, Τουρπάλη, Τσίτση και Πλατσούκα. Στην διάρκεια ζωής του, φιλοξένησε οικογένειες στα διαμερίσματα του, γραφεία καθώς και επιχειρήσεις στο ισόγειο. Εκεί, λειτουργούσε το λογοτεχνικό καφενείο “Ερμής” μέχρι το 1992 και έκτοτε στεγάζεται το εστιατόριο “Κουρδιστό Γουρούνι”. Το 1983 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο. Τα τελευταία χρόνια ήταν μάλλον ακατοίκητο, καθώς μια ηλικιωμένη κυρία που είχε θεαθεί παλιότερα σε παράθυρα, δεν έχει εμφανιστεί εδώ και καιρό. Το 2014 περιήλθε στην ιδιοκτησία του Ιβαν Σαββίδη και το 2016 εγκρίθηκε η μελέτη αποκατάστασης. Μετά την αποκατάστασή του, το κτίριο στολίζει την πλατεία, φανερώνοντας την αίγλη της εποχής του. Βρίσκεται στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Αρχιτεκτονικά στοιχεία

Ανήκει και αυτό στο ρεύμα του εκλεκτικισμού, με επιρροές , art nouveau, νεοβυζαντινές και γοτθικές. Έχει πάρει το προσωνύμιό του από την χαρακτηριστική εμφανή πλινθοδομή. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του κτιρίου είναι οι καμάρες που θα βρεις σε όλα τα παράθυρα και μπαλκονόπορτες και τα ιδιαίτερα διακοσμητικά στοιχεία. Το κτίσμα αναπτύσσεται σε 4 επίπεδα, ισόγειο και 3 όροφοι αλλά ο αρχικός σχεδιασμός του αφορούσε δυο ορόφους με δώμα και ισόγειο, όπως φαίνεται και στο σχέδιο από τα αρχεία της πολεοδομίας. Τον Οκτώβρη του 1925 ζητήθηκε να προστεθεί στην άδεια ανέγερσης και ο τρίτος όροφος. Ο κάθε όροφος έχει δυο διαμερίσματα και ο 3ος όροφος αποτελείται από ένα οροφοδιαμέρισμα πολυτελούς κατασκευής. Στο εσωτερικό θα συναντήσουμε ξύλινα κουφώματα, γύψινες διακοσμήσεις στα ταβάνια, ζωγραφισμένες οροφές, σκαλιστά μεταλλικά κάγκελα, περίτεχνους πολυελαίους.

Πηγή: Κάποτε στη Θεσσαλονίκη, Στρ. Σιμιτζής | 1912-2012 Θεσσαλονίκη Η αρχιτεκτονικής μιας εκατονταετίας | ΥΠΕΧΩΔΕ Δ-734 α/ 28.11.1983

This slideshow requires JavaScript.

This slideshow requires JavaScript.

This slideshow requires JavaScript.

This slideshow requires JavaScript.

Leave a comment