ΟΙΚΙΑ ΚΑΛΛΙΔΟΠΟΥΛΟΥ

Ιστορία του κτιρίου

Χτίστηκε το 1925 σε σχέδια του Αστέριου Πηγαδά για την οικογένεια του Σοφοκλή Στάγκου από την Σόφια και της Κωνσταντινουπολίτισσας Αρχοντούλας. Η κόρη τους Μαρία παντρεύτηκε τον Αλέξανδρο Καλλιδόπουλο και έμειναν στον τελευταίο όροφο. Το οίκημα έχει μείνει στην συλλογική μνήμη ως Οικία Καλλιδοπούλου. Σήμερα ανήκει στον Περικλή Καλλιδόπουλο, γιο της Μαρίας και του Αλέξανδρου. Κατά καιρούς κάποιο από τα τρία διαμερίσματα νοικιάζονταν. Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 1992 και κατοικείται ακόμα, τουλάχιστον ο 1ος και 2ος όροφος.

Αρχιτεκτονικά στοιχεία

Αποτελείται από ημιυπόγειο και 3 ορόφους. Οι δυο βασικές όψεις επί της Αλεξανδρείας και της Χατζηκώστα είναι όμοιες, με τριμερή οργάνωση ανοιγμάτων (υψίκορμα με φεγγίτες), κεντρικό τμήμα που προβάλλει και σχηματίζει έρκερ στον 2ο και τον 3ο, παράθυρα με ψευδομπαλούστρες και εξωστόθυρες με εξώστες με μεταλλικά κιγκλιδώματα. Ενδιαφέροντα στοιχεία είναι τα ανοίγματα στις πλαϊνές πλευρές των έρκερ, τα περίτεχνα κιγκλιδώματα, τα φουρούσια αλλά και η δίφυλλη ξύλινη πόρτα με επιρροές Art Nouveau. Διακοσμητικά πλαίσια στα παράθυρα, ανάγλυφες οριζόντιες γραμμές και ένα ιδιαίτερο, έντονα προεξέχον ξύλινο γείσο που στηρίζεται σε περίτεχνα μεταλλικά φουρούσια. Στην πίσω πλευρά που κρύβεται σχεδόν από αναρριχητικό φυτό, ο κεντρικός άξονας τονίζεται με σκεπαστούς εξώστες με μπαλούστρες.

Στο εσωτερικό υπάρχει μεγάλη ξύλινη σκάλα που ενώνει τους ορόφους, χώροι υποδοχής καλεσμένων και ευρύχωρα, ψηλοτάβανα δωμάτια.

Πηγές: parallaximag.gr | YΠΠΟ

Αρχική φωτογραφία: Θωμάς Νεδέλκος

2 thoughts on “ΟΙΚΙΑ ΚΑΛΛΙΔΟΠΟΥΛΟΥ

  1. Μια διόρθωση στο κείμενο του σαιτ για την οικία Καλλιδόπουλου, Αλεξανδρείας 25 στην Ανάληψη. Ένοικοι στον 2ο όροφο ήταν ο βουλευτής και νομικός Στέλιος Νέστορας με την σύζυγό του, Άλκη Κυριακίδου-Νέστορος (όχι Άλκη Ζέα όπως γράφει), καθηγήτρια λαογράφος εδώ https://el.wikipedia.org/…/%CE%86%CE%BB%CE%BA%CE%B7_%CE…

    Like

Leave a comment