ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΝΕΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ

Ιστορία του κτιρίου

Χτίστηκε το 1924, σε σχέδια του Ι. Δημητριάδη, για λογαριασμό του Η. Παπανικολάου. Ξενοδοχείο Α κατηγορίας μαζί με τα ΜινέρβαΜεγάλη ΒρετανίαΒιέννη, ΆτλαςContinental. Ήταν ένα από τα ελάχιστα της εποχής που ο ιδιοκτήτης ήταν παράλληλα και ο διαχειριστής του ξενοδοχείου. Λειτουργεί μέχρι και σήμερα ως ξενοδοχείο

Αρχιτεκτονικά στοιχεία

Αποτελείται από ισόγειο, ημιώροφο και 3 ορόφους. Δείγμα εκλεκτικισμού με χαρακτηριστικό στοιχείο την απότμηση της γωνίας των δυο όψεων, που καταλήγει σε τριγωνικό αέτωμα. Οι όψεις οργανώνονται με κάθετες και οριζόντιες ζώνες ανοιγμάτων, με εναλλαγές παραθύρων και εξωστόθυρων και λίγους εξώστες. Πλούσια διακοσμημένες με ψευδοκίονες, χάραξη στο επίχρισμα, μενταγιό, διακοσμητικές ταινίες και κιγκλιδώματα με γεωμετρικά μοτίβα. Το ελαφρά προεξέχον γείσο στηρίζεται σε περίτεχνους γεισίποδες και η στέψη ολοκληρώνεται με χτιστό στηθαίο.

Στο εσωτερικό διατηρούνται το κλιμακοστάσιο με την κουπαστή και τα κιγκλιδώματά του, γύψινες ανάγλυφες διακοσμήσεις στους κοινόχρηστους χώρους αλλά και στα δωμάτια, τα εσωτερικά κουφώματα και τα μαντεμένια καλοριφέρ. Όπως αναφέρει ταξιδιώτης “διαθέτει ιδιαίτερα σαλόνια και κυλικείον πλουσιώτατον” (βλ. Κολώνας Β.)

Πηγή ιστορικών πληροφοριών: Εκατό χρόνια φιλοξενίας: Τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης (1914-2014) Β. Κολώνας

Leave a comment