ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ LUXEMBOURG

Ιστορία του κτιρίου

Χτίστηκε το 1924 σε σχέδια του Ελί Μοδιάνο και είναι ένα από τα 4 ή 5 ξενοδοχεία που χτίστηκαν στην οδό Κομνηνών εκείνη την εποχή. Από το 1970 ως το 1995 περίπου λειτούργησε με το όνομα Ρέα. Χρησιμοποιήθηκε εξαρχής ως ξενοδοχείο και την ίδια χρήση διατηρεί μέχρι και σήμερα. Βρίσκεται στην συμβολή των οδών Κομνηνών και Καλαποθάκη. Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 1983.

Αρχιτεκτονικά στοιχεία

Αποτελείται από ισόγειο, 2 ορόφους και σοφίτα. Ανήκει στο ρεύμα του εκλεκτικισμού και έχει δανειστεί πολλά στοιχεία από την αρχιτεκτονική της Κεντρικής Ευρώπης. Στο κτίριο παρατηρούμε τον σαφή νεοκλασικό διαχωρισμό βάση/κορμός/στέψη και απόλυτη συμμετρία τόσο των όψεων όσο και τους οριζόντιους άξονες. Η γωνία των όψεων επεκτείνεται προς τα επάνω και καλύπτεται με τρούλο, δημιουργώντας έτσι ένα είδος πυργίσκου. Η σοφίτα που δημιουργείται εκατέρωθεν του πυργίσκου είναι κεραμοσκεπής με φεγγίτες. Φέρει διακοσμητικά μενταγιόν και φυτικές παραστάσεις (αναγέννηση) και τα ανοίγματα της σοφίτας καταλήγουν σε μπαρόκ αετώματα. Τέλος, πάνω από την κεντρική είσοδο, παρατηρούμε ημικυκλικό φεγγίτη.

Πηγές: Θεσσαλονίκη, 1912-2012 Η αρχιτεκτονική μιας εκατονταετίας, Βασίλης Κολώνας | 1914-2014 Εκατό χρόνια φιλοξενίας, Τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, Κολώνας Β. | ΥΠΕΧΩΔΕ  Δ-734 α/ 28.11.1983

This slideshow requires JavaScript.

This slideshow requires JavaScript.

2 thoughts on “ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ LUXEMBOURG

  1. Στο βιβλίο του “Φοβού τους Δαναούς” (εκδ. Κέδρος 2018, σελ. 321), ο Philip Kerr, ο οποίος συνήθως μπλέκει μυθοπλασία με ιστορικά γεγονότα και στηρίζει τα γραπτά του σε εμπεριστατωμένη έρευνα, αναφέρει ότι ο Αυστριακός εγκληματίας πολέμου Αλόις Μπρούννερ (Alois Brunner), συνεργάτης του Αντολφ Άιχμαν και υπεύθυνος για τη μεταγωγή 125.000 χιλιάδων Εβραίων από την Ελλάδα και άλλες χώρες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, αρεσκόταν να μένει κάποιες φορές στα ξενοδοχεία “Αιγαίον” και “Λουξεμβούργο” στη Θεσσαλονίκη. Άραγε πρόκειται για το ίδιο; Υπάρχουν άλλα σχετικά στοιχεία; Το θέμα δεν είναι βέβαια αρχιτεκτονικό, αλλά πιθανό τεκμήριο ιστορίας που θυμίζει αφενός ότι το παρελθόν δεν είναι κάτι μακρινό, απροσπέλαστο και άρα ακίνδυνο ενώ, αφετέρου, ότι πίσω από ανθρώπινες συνήθειες κρύβονται και τέρατα.

    Like

    • Μάλλον αναφέρεται στο ίδιο, εφόσον το 1924 οπότε και χτίστηκε, η ονομασία του ήταν Λουξεμβούργο. Σε κάποια φάση της ιστορίας του, έγινε Ρέα, αλλά επανήλθε η αρχική του ονομασία.

      Like

Leave a comment