ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΒΡΑΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Ιστορία του κτιρίου

Χτίστηκε το 1904 και ανήκει στα κτίρια που διασώθηκαν από την μεγάλη φωτιά του 1917. Βρίσκεται στην γωνία των οδών Αγίου Μηνά και Βενιζέλου. Ο ιδιοκτήτης ήταν Εβραίος και το κτίριο κατά καιρούς στέγασε την Τράπεζα Αθηνών (1909-1925) και τα γραφεία της Εβραϊκής εφημερίδας L’Independent. Αργότερα στέγασε το κατάστημα Μέλκα, όνομα με το οποίο έχει μείνει το κτίριο στην μνήμη του τόπου. Σήμερα στεγάζει το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης το οποίο είναι μια από τις δημιουργικές πρωτοβουλίες της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης και αναπτύχθηκε με την συνδρομή του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Θεσσαλονίκη 1997» που αναπαλαίωσε το κτίριο. Στο ισόγειο της όψης της Βενιζέλου φιλοξενείται κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών.

Αρχιτεκτονικά στοιχεία

Αποτελείται από ισόγειο και όροφο ενώ το πιο χαρακτηριστικό του σημείο είναι η γωνιακή προβολή του ορόφου με τα φουρούσια και ένα μεγάλο διακοσμητικό κοχύλι. Οι όψεις είναι έντονα διακοσμημένες με πλαίσια στα παράθυρα αλλά και ένα μεγάλο μενταγιόν στην όψη της Βενιζέλου. Η διάταξή του είναι τυπική εμπορικού κτιρίου της εποχής του. Το μεγάλο, μακρόστενο, υαλοσκεπές αίθριο οργανώνει τα καταστήματα περιμετρικά του.

Πηγές: Θεσσαλονίκη, η ψυχή μας – Λάκης Ιωαννίδης | Μουσείο Εβραϊκής Ιστορίας | Θεσσαλονίκη, 1912-2012 Η αρχιτεκτονική της εκατονταετίας Β. Κολώνας

This slideshow requires JavaScript.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

2 thoughts on “ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΒΡΑΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s