ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΑΤΛΑΣ

Ιστορία του κτιρίου

Χτίστηκε το 1929, σε σχέδια του Γ. Καμπανέλλου, για λογαριασμό των Αφών Απαλλα. Ήταν από τα λίγα ξενοδοχεία που οι ιδιοκτήτες είχαν και την διαχείριση του ξενοδοχείου. Ανήκε στην Α κατηγορία μαζί με τα Μινέρβα, Μεγάλη Βρετανία, Βιέννη, Νέα Μητρόπολη, Continental. Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 1983. Συνέχισε την λειτουργία του με την ίδια χρήση έως το 2018, πολύ υποβαθμισμένο ωστόσο.

Αρχιτεκτονικά στοιχεία

Τετραώροφο κτίριο με στοιχεία εκλεκτικισμού και μοντερνισμού (ανοίγματα στις πλαϊνές πλευρές του έρκερ). To κτίριο εμφανίζει σαφή διαχωρισμό σε βάση (ισόγειο με φεγγίτη), κορμό (όροφοι) και στέψη (γείσο και στηθαίο). Η όψη οργανώνεται συμμετρικά, εκατέρωθεν του τρίπλευρου έρκερ, με διπλές σειρές ανοιγμάτων. Ο κεντρικός άξονας τονίζεται από το έρκερ που στηρίζεται σε μεγάλα περίτεχνα φουρούσια και από την κεντρική είσοδο. Τα ανοίγματα του πρώτου ορόφου είναι τοξωτά, μεγαλύτερα και με πλαίσιο τύπου portico και διαφοροποιούνται από αυτά των άλλων δυο. Κάτω από το ελαφρά προεξέχον γείσο της στέψης συναντάμε οδοντωτή διακοσμητική ταινία και στο επίπεδο του τρίτου ανάγλυφη διακοσμητική ταινία, τόσο ανάμεσα όσο και πάνω από τα ανοίγματα.

Πηγή ιστορικών πληροφοριών: Εκατό χρόνια φιλοξενίας: Τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης (1914-2014) Β. Κολώνας | ΥΠΕΧΩΔΕ Δ-734 α/ 28.11.1983

Leave a comment