ΒΙΛΑ ΓΙΟΣΕΦ ΜΟΔΙΑΝΟ (Παράρτημα Ά Γυμνάσιο)

Ιστορία του κτιρίου

Το 1899, ο Γιόσεφ Μοδιάνο αγόρασε το οικόπεδο και έχτισε ένα μεταξουργείο. Στη συνέχεια έχτισε αυτή την διώροφη κατοικία (με 15 δωμάτια και 3 σαλόνια) για να στεγάσει την οικογένειά του. Οι Μοδιάνο μαζί με τους Αλλατίνι υπήρξαν οι πιο δυνατές εβραϊκές οικογένειες της Θεσσαλονίκης και μαζί χειρίζονταν το μεγαλύτερο ποσοστό του εμπορίου της πόλης. Μετά τον θάνατο του Γιόσεφ Μοδιάνο, η οικία πέρασε στους κληρονόμους του. Το 1931 πωλείται στον Ιακ. Μόλχο κατά ένα ποσοστό. Κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου, η οικογένεια εκδιώχθηκε από τους Ναζί και το σπίτι περιήλθε στο Ιταλικό Κράτος. Μετά την λήξη του πολέμου το ακίνητο ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, ως περιουσία εχθρικού κράτους και ένα μικρό ποσοστό αποδίδεται στους μακρινούς πλέον κληρονόμους.

Από το 1946 έως και το 1958 φιλοξενεί πρόσφυγες και το 1960 μετατρέπεται σε παράρτημα του Α Γυμνασίου Αρρένων, που βρίσκεται στο διπλανό οικόπεδο. Τότε κατεδαφίζεται το μεταξουργείο και το θερμοκήπιο που βρισκόντουσαν πίσω από την κατοικία. Ο σεισμός του 1978 προκαλεί ανεπανόρθωτες ζημιές στο κτίριο και η εκκένωσή του είναι απαραίτητη. Το κτίριο αφήνεται στην τύχη του, μέχρι το 2014 οπότε ξεκινάει η αναστύλωσή του. Με τα ταβάνια να έχουν καταρρεύσει, τις σκάλες και τα πατώματα να μην υπάρχουν πια το κτίριο υφίσταται εργασίες μεγάλου εύρους. Τον Μάρτιο του 2016, ξανανοίγει πλήρως αποκατεστημένο στην παλιά του αίγλη.

Αρχιτεκτονικά στοιχεία

Ορθογώνιο κτίριο αποτελούμενο από ημιυπόγειο και δύο ορόφους. 15 δωμάτια και 3 σαλόνια χρησιμοποιούνταν για να στεγάσουν την οικογένεια. Το κτίριο είναι συμμετρικό ως προς τους δύο άξονες και ο κάθετος άξονας τονίζεται από την ύπαρξη της εισόδου και του εσωτερικού εξώστη με μπαλούστρα. Ψευδοπαραστάδες με κορινθιακά επίκρανα τονίζουν τις ακμές τον όγκων του κτιρίου και η απόληξη του έχει περιμετρικό γείσωμα με χτιστό στηθαίο. Στο εσωτερικό, ανακαλύφθηκαν υπέροχες τοιχογραφίες και οροφογραφίες, οι οποίες αποκολλήθηκαν, στάλθηκαν στην Αθήνα για αποκατάσταση και επανατοποθετήθηκαν στην θέση τους! Το κάθε δωμάτιο έχει διαφορετικό θέμα διακόσμησης και εικάζεται οτι ο καλλιτέχνης δεν χρησιμοποίησε πατρόν για τον σχεδιασμό τους.

Πηγές: thessalonikiartsandculture.gr | parallaximag.gr | Τα Αρχοντικά των Εξοχών της Θεσσαλονίκης, Ελληνικό Κολλέγιο, Scribd | press724.gr |http://melissoistories-greece.blogspot.gr | Η Θεσσαλονίκη εκτός των τειχών, Εικονογραφία της συνοικίας των εξοχών, 1885-1912, Β. Κολώνας | melissoistories-greece.blogspot.gr | FB page Πρώτο Γυμνάσιο & Λύκειο Αρρένων Θεσσαλονίκης

This slideshow requires JavaScript.

This slideshow requires JavaScript.

This slideshow requires JavaScript.

Leave a comment