Σχετικά

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που υπήρξε πάντα σταυροδρόμι πολιτισμών. Έλληνες, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Τούρκοι, Αρμένιοι, Εβραίοι έζησαν και δημιούργησαν εδώ. Το πιο εμφανές απομεινάρι της δραστηριότητας τους είναι η αρχιτεκτονική κληρονομιά που άφησαν πίσω τους. Κτίρια οθωμανικά, τεμένη, χαμάμ, βυζαντινές οχυρώσεις, οθωμανικά αρχοντικά και φτωχόσπιτα, εβραϊκές επαύλεις και βιομηχανικά κτίρια. Κάποια ρημάζουν, αφημένα στην τύχη τους, κάποια λίγα επιζούν, ανακαινίστηκαν και χρησιμοποιούνται ακόμα.

Επέλεξα η περιήγηση να γίνεται με βάση την χρονολογία του κάθε κτίσματος για λόγους ευκολίας του χρήστη. Τα κτίρια ωστόσο είναι κατηγοριοποιημένα και ανά αρχιτέκτονα και χρήση.

Αυτή η σελίδα είναι μια προσπάθεια καταγραφής τους, με φωτογραφίες, σχέδια και ιστορικό και ελπίζω να μπορέσω να συγκεντρώσω όλα τα στολίδια της πόλης εδώ μέσα. Είναι μια δουλειά σε εξέλιξη, γι’ αυτό και θα εμπλουτίζεται σταδιακά με υλικό. Το φωτογραφικό υλικό είναι κατά κύριο λόγο δικό μου, ωστόσο όπου έχω χρησιμοποιήσει υλικό από άλλη ιστοσελίδα ή χρήστη, αναγράφω την πηγή είτε ως λεζάντα, είτε στο mouse over της φωτογραφίας. Το κείμενο προέρχεται από προσωπικές γνώσεις αλλά επίσης όπου έχω χρησιμοποιήσει κείμενο από άλλες πηγές το αναγράφω είτε ως παράθεση μέσα στην ροή του κειμένου, είτε στο τέλος του κειμένου, στις πηγές. Σκοπός μου δεν είναι να οικειοποιηθώ την δουλειά κάποιου άλλου αλλά να συγκεντρώσω όλο το σκόρπιο υλικό που μπορώ να βρώ, ώστε να μπορεί να βρίσκεται συγκεντρωμένη όλη η γνώση που έχουμε για αυτά τα κτίρια. Αν για οποιοδήποτε λόγο, έχετε αντίρρηση στην χρήση κάποιου κειμένου επικοινωνήστε μαζί μου και θα το αποσύρω.

Χρύσα Φραγκούδη

35 thoughts on “Σχετικά

  1. Συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά σας , που πραγματικά θα την περίμενα απο ενα δημόσιο φορέα , ή σύλλογο αρχιτεκτόνων (ας με συγχωρέσουν οι φίλοι αρχιτεκτονες αν υπάρχει , αλλά εγώ μέχρι τώρα δέν την είδα πουθενά ) η οποία μας γνωρίζει μ αυτά τά περίφημα αρχιτεκτονήματα που κρύβουν μέσα τους την ιστορία της αγαπημένης μας πολις

    Liked by 1 person

  2. Εκπληκτική δουλειά! Να προτείνω μια μικρή συμπλήρωση, αν είναι δυνατή: να υπάρχει χάρτης (π.χ. google maps) με σημειωμένη τη θέση του κτιρίου για να βοηθηθούμε στην επίσκεψη των ενδιαφέροντων μνημείων της ιστοσελίδας σας!

    Like

    • Καλησπέρα! Σας ευχαριστώ. Ναι, ίσως θα χρειαζόταν μια τέτοια προσθήκη, ευχαριστώ για την συμπλήρωση.

      Like

    • Το γνωρίζω, ευχαριστώ για την παρατήρηση. Δεν έχω προλάβει να τα φωτογραφίσω ακόμα όλα αλλά έχω στο αρχείο μου περίπου 300 φακέλους με οικήματα. Από αυτά έχουν αναρτηθεί μόλις 70, οπότε σταδιακά ελπίζω θα ανέβει κι αυτό.

      Like

  3. Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία, για την ευαισθησία και για την προσήλωση σε αυτό που κάνετε.
    Εάν είστε ομάδα που διαχειρίζετε και καταγράφετε την πολιτιστική μας κληρονομιά είστε αξιέπαινη.
    Αν είστε μόνη σας, τότε τα συγχαρητήρια δεν είναι αρκετά…
    Με εκτίμηση
    Ν.Φ.Ρ

    Like

    • Καλημέρα! Είμαι μόνη και έρημη, γι’αυτό και προχωράει αργά αλλά σταθερά 🙂
      Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια

      Like

  4. Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την εξαιρετική σας δουλειά!
    Εργάζομαι στο Αμερικάνικο Κολέγιο Θεσσαλονίκης και θα’θελα να επικοινωνήσω μαζί σας για κάποια έρευνα που κάνω.
    Θα μπορούσα να επικοινωνήσω μαζί σας σε κάποιο τηλέφωνο / email;
    Ευχαριστώ
    Μαρία Πατσαρίκα

    Like

  5. υπεροχη δουλεια! διαβαζω τα αρθρα σας με μεγαλο ενδιαφερον για τα τοσα ενδιαφεροντα κτιρια της πολης στα οποια “κρυβεται” η ιστορια της!

    Like

  6. Κυρία Φραγκούδη γειά σας
    Είμαστε μία ομάδα που ενδιαφερόμαστε για την Αρχιτεκτονική μας Κληρονομιά. Συλλέγουμε και κωδικοποιούμε πληροφορίες (περιγραφή, ιστορικό, διατάγματα χαρακτηρισμού, φωτογραφίες κλπ.) για τα διατηρητέα κτίρια σε όλη την Ελλάδα με τον σκοπό να αναρτήσουμε μία οργανωμένη βάση δεδομένων με πληροφορίες για όλα τα σημαντικά νεότερα κτίρια της Ελλάδας. Σε πρώτη φάση δημιουργήσαμε το Blog https://diathrhtea.blogspot.com/ και δημοσιεύουμε το υλικό μας.
    Σερφάροντας το διαδίκτυο είδαμε το https://thessarchitecture.wordpress.com/ που έχετε δημιουργήσει για τα σημαντικά κτίρια της Θεσσαλονίκης και θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να μας επιτρέψετε να συμπεριλάβουμε τις πληροφορίες στην βάση δεδομένων μας. Φυσικά όπου χρησιμοποιηθούν θα γίνεται αναφορά στο https://thessarchitecture.wordpress.com/. Επίσης αν θέλετε μπορείτε να γίνετε συνεργάτης μας στέλνοντάς μας πληροφορίες και φωτογραφίες και άλλων σημαντικών κτιρίων. Αντίστοιχα μπορούμε και εμείς να σας στείλουμε όσες πληροφορίες έχουμε για τα κτίρια της Θεσσαλονίκης ώστε να είναι πληρέστερες οι αναρτήσεις σας.
    Στοιχεία επικοινωνίας : gkounenis@gmail.com

    Like

    • Κ. Κουνενή καλησπέρα!
      Έχω δει την βάση δεδομένων σας, κάτι παρόμοιο κάνω κι εγώ. Φυσικά και μπορείτε να χρησιμοποιείτε υλικό, με αναφορά. Άλλωστε αυτός ήταν ο σκοπός μου εξαρχής, να δημιουργήσω ένα ευρετήριο με συγκεντρωμένες πληροφορίες για τα κτίρια που διασώζονται από άλλη εποχή.
      ‘Εχω δει το μπλογκ σας, είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για όσους αγαπάνε την πόλη. Και για μένα, γιατί με βοηθήσατε να ταυτοποιήσω κάποια κτίρια που…με παίδευαν 🙂

      Με εκτίμηση
      Καλή συνέχεια

      Like

  7. Τώρα μόλις σας ανακάλυψα, το έτος 2020. Παρατήρησα ότι τα προηγούμενα σχόλια είναι του 2017. Ελπίζω να είστε καλά και να συνεχίζετε αυτή την εξαιρετική συγκέντρωση υλικού. Μπράβο!

    Like

    • Ευχαριστώ πολύ! Είμαι καλά και συνεχίζω. Υπήρχε έλλειψη χρόνου, αλλά τώρα με τις καραντίνες επανήλθα δριμύτερη 🙂

      Liked by 1 person

  8. Παρακαλώ πολύ επικοινωνήστε μαζί μου στο 6975805535 σχετικά με μια ανάρτηση σας που πρέπει να αποσυρθεί κος Δημήτρης

    Like

    • Καλημέρα

      Η ανάρτηση αποσύρθηκε. Παρόλα αυτά τα στοιχεία είναι ήδη δημόσια, δημοσιευμένα αλλού και γνωστά, δεν χρησιμοποίησα τίποτε ιδιωτικό.

      Καλή συνέχεια

      Like

  9. Καλησπέρα σας χρόνια πολλά και καλή χρονιά! Πολλά συγχαρητήρια για το έργο σας που θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό για την πόλη μας.
    Θα ήθελα αν γίνεται και επειδή έχι ένα προβληματισμό με ένα φίλο ,να ρωτήσω αν το Μέγαρο Γεωργόπουλου υπάρχει περίπτωση να είναι σε σχέδια του Μανούσου. Δεν έχω ιδιαίτερες γνώσεις σ αυτό το θέμα ,εγώ έχω ενημερωθεί από σας ότι είναι των Τζώνη – Παλαιολόγου.
    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
    Αν γίνεται μπορείτε να με απαντήσετε;

    Like

    • Καλησπέρα σας και Καλή Χρονιά!
      Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Σχετικά με την ερώτησή σας, έχετε δίκιο και σας ευχαριστώ για την επισήμανση! Πράγματι είναι του Γ. Μανούσου, όπως και άλλη μια πολυκατοικία Γεωργόπουλου στην Π. Μελά, τα σχέδια της οποίας ανήκουν στον ίδιο.
      Εντοπίζω το μπέρδεμα στο ότι η διπλανή πολυκατοικία (Εξαρχόπουλου) είναι του Τζώνη, το 1933 και μάλλον εκεί έγινε η σύγχυση. Πολύτιμη η παρατηρητικότητα και η βοήθεια σας 🙂
      Ευχαριστώ και πάλι!

      Like

  10. Θερμά συγχαρητήρια για την δουλειά που κάνετε και μοιράζετε νωση για κάποια πράγματα που απλα προσπερνάμε χωρίς να ξέρουμε την ιστορία τους

    Like

  11. Θερμά συγχαρητήρια! Είστε ο οδηγός μου στην πόλη!
    Έχετε καταχωρημένο το κτίριο επί της Βασιλεως Ηρακλείου απέναντι από το ταχυδρομείο?
    Πρώην κινηματογράφος Ιφιγένεια κ ντισκοτέκ μπαρμπαρελα

    Like

    • Ευχαριστώ πολύ και χαίρομαι που είναι χρήσιμη η καταγραφή! Το συγκεκριμένο κτίριο όχι ακόμα, είναι μεγάλος ο όγκος και με την δουλειά είναι δύσκολο να βρω χρόνο

      Like

  12. Καλησπέρα, έχετε κάποια βιβλιογραφία ή πηγή για το Μέγαρο Zενίθ, διότι προσπαθώ να αντλήσω πληροφορίες του κτιρίου για την πτυχιακή μου.

    Like

    • Καλησπέρα, πληροφορίες γι’αυτό και για πολλά ακόμα κτίρια θα βρείτε στο Η Αρχιτεκτονική μιας εκατονταετίας του Βασίλη Κολώνα, University Press. Καλή επιτυχία στην πτυχιακή σας

      Like

Leave a comment