ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Ιστορία του κτιρίου

Χτίστηκε το 1926 για να στεγάσει την Γαλλική σχολή αρρένων «S. J. B. De La Salle» (γνωστή ως «ΔΕΛΑΣΑΛ») ή Σχολή των Φρέρηδων είναι από τα πρώτα ιδιωτικά σχολεία της πόλης. Η σχολή ιδρύθηκε το 1888 και 7 χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε στην οικία Charnot στην Φράγκων, αγοράζοντας την οικία και τα γειτονικά της οικόπεδα. Σε αυτή την έκταση χτίζεται το νέο κτίριο της σχολής. Το ΔΕΛΑΣΑΛ συστεγάζεται το 1965 με την τεχνική σχολή Δημόκριτος και το 1968 μεταφέρεται σε νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις.Το 1986 χαρακτηρίστηκε έργο τέχνης. Το 1999 ο ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. (Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων) αγοράζει το κτίριο, το ανακαινίζει και έκτοτε στεγάζει τα Διοικητικά Δικαστήρια της πόλης. Βρίσκεται στην Φράγκων 4.

Αρχιτεκτονικά στοιχεία

Τριώροφο κτίσμα, εκλεκτικιστικού ρυθμού με νεοβυζαντινές επιρροές. Στο μέρος όπου συναντιούνται οι δύο πτέρυγες, υπάρχει μνημειακή είσοδος με ζεύγος κιόνων που φέρουν κιονόκρανα και εντυπωσιακή σκάλα ανόδου που οδηγεί στον δεύτερο όροφο.
Πάνω από την μνημειακή είσοδο υψώνεται πυργοειδής κατασκευή με ακόμη δύο ορόφους. Οι όψεις είναι συμμετρικές και τα ανοίγματα στον πρώτο όροφο είναι ορθογώνια υψίκορμα ενώ στο δεύτερο όροφο είναι τοξωτά. Ο διάκοσμος του κτιρίου είναι απλός. Μια διακοσμητική ταινία περιτρέχει το κτίριο κάτω από το έντονο προεξέχον γείσο της στέγης. Ο πύργος εξωτερικά προεξέχει των πτερύγων, και εκτός από τους δύο κίονες στο κέντρο της εισόδου και τους πλευρικούς πεσσούς, ως την επίστεψη διαρθρώνεται απλά με κτιστά μπαλκόνια στον α’ και γ’ όροφο(με διαφορετικά θέματα στο διάτρητο στηθαίο) που έχουν φουρούσια που καμπυλώνουν προς τα έξω. Στην εσωτερική αυλή τα παράθυρα του 2ου ορόφου είναι τοξωτά και στην πτέρυγα κατά μήκος της οδού Φράγκων στον ίδιο όροφο τα παράθυρα στολίζονται με κοσμήτη, που περιτρέχει το πάνω μέρος τους στο ύψος της γένεσης του τόξου. Στο παρεκκλήσι τα παράθυρα παρουσιάζουν ιδιομορφία, είναι υψηλότερα, πλαισιώνονται από διπλό τόξο και έχουν χρωματιστά τζάμια.

Πηγή: ΥΠΠΟ

Φωτογραφίες εσωτερικού: Christos Kesoglou – Εθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης

This slideshow requires JavaScript.

This slideshow requires JavaScript.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s