ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Ιστορία του κτιρίου

Η Ιονική Τράπεζα ιδρύθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1839 με έδρα το Λονδίνο αντλώντας κεφάλαια κυρίως από Βρετανούς επενδύτες. Η αρχική της ονομασία ήταν “Ιονική Κρατική Τράπεζα” και εξυπηρετούσε τις συναλλαγές μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και των Ιόνιων νησιών τα οποία την εποχή εκείνη αποτελούσαν προτεκτοράτο της Μεγάλης Βρετανίας. Το 1864 μετά την ένωση των Ιονίων Νήσων με την Ελλάδα, η τράπεζα επεκτείνει της δραστηριότητές της και στην υπόλοιπη Ελλάδα διατηρώντας ταυτόχρονα το δικαίωμα να λειτουργεί με βάση το εμπορικό δίκαιο της Μεγάλης Βρετανίας για αρκετές δεκαετίες. Διατήρησε επίσης το προνόμιο να εκδίδει και να διακινεί χαρτονομίσματα, προνόμιο το οποίο το κληρονόμησε από την Ιόνιο Πολιτεία και το διατήρησε έως και το 1920. Το 1929 χτίζεται το κτίριο σε σχέδια του Λυκούδη για να στεγάσει το υποκατάστημα της Θεσσαλονίκης. Κατά τον Β Παγκόσμιο οι Γερμανοί επιτάσσουν το κτίριο και στεγάζουν εκεί την Γερμανική Διοίκηση. Μάλιστα τοποθετούν στο μέσον της κύριας εξωτερικής όψης του και ακριβώς επάνω στον εξωτερικό αίθριο χώρο, ένα μεγάλο V ορατό από κάθε σημείο της πλατείας Ελευθερίας αλλά και του μεγάλου ανοίγματος προς τη θάλασσα. Το χαρακτηριστικό σύμβολο V κοσμούσε όλα τα επιταγμένα δημόσια κτίρια. Ήταν έμπνευση του Γκαίμπελς, και συμβόλιζε την πίστη στη νίκη των γερμανικών δυνάμεων. Επάνω από τη βαριά σιδερένια πόρτα της κύριας εισόδου οι Γερμανοί θα τοποθετήσουν την επιγραφή «ORTSKOMMANDATUR-SALONIKI». Και δίπλα στις σκάλες της εισόδου αριστερά και δεξιά, θα τοποθετηθούν δύο ξύλινα φυλάκια για τους φρουρούς που έλεγχαν όχι μόνο τον εξωτερικό χώρο του κτιρίου αλλά και κάθε εισερχόμενο. Η τράπεζα συνέχισε την λειτουργία της μετά το 1944. Το 1985 κρίθηκε έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία και το 1999 και εξαγοράστηκε από την Alpha Bank. Έκτοτε το κτίριο παραμένει κλειστό. Βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας.

Αρχιτεκτονικά στοιχεία

Δείγμα ύστερου νεοκλασικισμού, εμφανίζει απόλυτη συμμετρία στις όψεις και σαφή διαχωρισμό σε βάση-κορμό-στέψη.Το κτίριο αναπτύσσεται σε 4 στάθμες: υπερυψωμένο υπόγειο και τρεις ορόφους. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η οργάνωση της κάτοψης που εμφανίζει μεγαλύτερη ελευθερία στη σύνθεση σε αντίθεση με την εξωτερική κλασικιστική διάρθρωση των όψεων.
Τα περισσότερα στοιχεία που συνθέτουν το εσωτερικό του χώρου συναλλαγής του κοινού (κλιμακοστάσια, ψηφιδωτό δάπεδο, φωτιστικά, vitreaux κ.λ.π.) έχουν εμφανή επίδραση από την Αrt Νouveau. Ο κεντρικός αυτός χώρος του ισογείου καταλαμβάνει σε ύψος δύο ορόφους και καθορίζει και την εξωτερική μορφή του κτιρίου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν το επιβλητικό πρόπυλο της κύριας όψης με τις δωρικές κολόνες και την ανάγλυφη παράσταση του τυμπάνου, που φιλοξενεί γλυπτή σύνθεση του εμβλήματος των Ιονίων Νήσων που αποτελούσε και έμβλημα της Ιονικής τράπεζας (επιδράσεις της τεχνοτροπίας greek revival), η διαμόρφωση του κεντρικού τμήματος των δευτερευουσών όψεων με τις ψευδοπαραστάδες που διακόπτονται από τους εξώστες και καταλήγουν σε ιονικά επίκρανα και άλλα.

Πηγή: Σύλλογος Συνταξιούχων Ιονικής – Λαϊκής Τράπεζας Ελλάδος | YΠΠΟ

This slideshow requires JavaScript.

This slideshow requires JavaScript.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s