ΚΑΡΑΒΑΝ ΣΑΡΑΙ – ΠΑΛΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Ιστορία του κτιρίου

Η πρώτη φάση κτισίματος ξεκίνησε το 1932 οπότε και δημιουργήθηκε το ισόγειο, στο σημείο όπου από τον 15ο αιώνα υπήρχε σαράι (πανδοχείο) το οποίο όμως είχε καταστραφεί πλέον. Το πρώτο σχέδιο δημιουργήθηκε το 1923 από τον αρχιτέκτονα Δελαδέτσιμα και βασική προϋπόθεση ήταν να ανταποκρίνεται η αρχιτεκτονική διάταξη του νέου κτιρίου σε αυτήν του βυζαντινού πανδοχείου. Το 1932 οι ιδιοκτήτες παίρνουν άδεια κάθετης επέκτασης για 3 ορόφους γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από τους περίοικους (καθώς αυτό το ύψος ξεπερνούσε το σύνηθες όριο της περιοχής) και διαμάχες μεταξύ των ιδιοκτητών και των εργολάβων. Ως αποτέλεσμα το κτίριο παρέμενε ημιτελές για 20 τουλάχιστον χρόνια, υποβαθμίζοντας αισθητικά ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης. Μάλιστα σε φωτογραφίες εποχής από ψηλά, είναι ορατή η τεράστια μαύρη τρύπα που προκαλεί στον αστικό ιστό.

Όντας άδειο και μισοτελειωμένο το κτίριο αποτέλεσε καταφύγιο για πολλές οικογένειες από χωριά της Μακεδονίας κατά την διάρκεια του Εμφύλιου. Το 1958 ενοικιάστηκε στον Δήμο αφού λίγα χρόνια νωρίτερα είχε επιτέλους ολοκληρωθεί η κατασκευή του. Το 1983 κρίθηκε διατηρητέο έργο τέχνης με ΦΕΚ (622/Β/27-10-1983).  Στέγασε το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης μέχρι το 2009. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου είναι άδειο. Ανήκει εν μέρει στους κληρονόμους των αδερφών Δήμου και σε εταιρία. Το ισόγειο στεγάζει κάποια εμπορικά και η πίσω πλευρά ελάχιστες επιχειρήσεις. Το όλο συγκρότημα χωρίζεται στα μέγαρα Χρήστου Δήμου και Σαπουντζή-Κουκουφλή.

Αρχιτεκτονικά στοιχεία

Αποτελείται από ισόγειο με ημιώροφο και 4 ορόφους. Στο υπόγειο στεγάζεται πάρκινγκ το οποίο φωτίζεται φυσικά μέσω του αίθριου του κτιρίου, στο κέντρο του οικοπέδου. Αποτελεί δείγμα των αρχιτεκτονικών αναζητήσεων των πρώτων δεκαετιών του αιώνα και κλίνει προς την κυβιστική έκφραση της αρχιτεκτονικής, Οι όψεις του είναι ασύμμετρες και μοναδική διακόσμηση είναι η οδοντωτή ταινία  των ανοιγμάτων του ημιώροφου καθώς και οι κολώνες και τα τοξωτά υπέρθυρα των εισόδων.

Πηγές: parallaximag | ΥΠΠΟ

This slideshow requires JavaScript.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s