ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ιστορία του κτιρίου

Χτίστηκε το 1903, σύμφωνα με την εντοιχισμένη επιγραφή της εισόδου και τα σχέδια ανήκουν στον Βιταλιάνο Ποζέλλι. Η προσπάθεια για την δημιουργία ενός αρμένικου ναού είχαν ήδη ξεκινήσει από το 1884, όταν η Αρμένικη Κοινότητα απέκτησε το πρώτο της ναϊδριο, σε τρία δωμάτια μιας οικίας. Το 1888 χάρις στις προσπάθειες του ιερέα Αρσέν Χατσογιάν και του Κρικόρ Πασαγιάν, αγοράζεται έκταση με σκοπό την ανέγερση ναού.Η άδεια ανέγερσης εκδίδεται το 1902 μετά από επίμονες προσπάθειες, λόγω των συνεχών αρνήσεων των τουρκικών αρχών. Ο ναός τελικά ανεγέρθηκε το 1903 με τη συνδρομή των Αρμενίων της πόλης.  Η θεμελίωση άρχισε στις αρχές του 1903 και περατώθηκε τον ίδιο χρόνο. Τα θυρανοίξια πραγματοποιούνται επισήμως στις 6 Νοεμβρίου 1903 και ο ναός αφιερώνεται στην Παναγία (Σουρπ Αστβατζατζίν). Στην αυλή της εκκλησίας χτίστηκε το 1909 διώροφο σχολείο το οποίο αντικαταστάθηκε το 1975 από το κτίριο γραφείων της εκκλησίας.

Αρχιτεκτονικά στοιχεία

Βασιλική μονόκλιτη, με τρεις πύργους να κυριαρχούν στην όψη. Ο κεντρικός άξονας είναι και αυτός που ξεχωρίζει με τον κεντρικό πύργο που είναι τριώροφος και καταλήγει σε τετραγωνικό πυραμιδοειδή τρούλο. Οι δύο μικρότεροι πύργοι εκατέρωθεν του κεντρικού είναι διώροφοι. Όπως μας ενημερώνει ο Βασίλης Κολώνας στον αρχικό σχεδιασμό δεν υπήρχαν οι πλευρικοί πύργοι και τα τόξα των ανοιγμάτων ήταν οξυκόρυφα και όχι καμπύλα.

Πηγές: Ο αρχιτέκτονας Vitaliano Poselli Έργα του στη Θεσσαλονίκη, Β. Κολώνας – Λ. Παπαματθαιάκη | http://www.armenianprelacy.gr/

This slideshow requires JavaScript.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s