ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΓΙΑΣΑΝ

Ιστορία του κτιρίου

Χτίστηκε το 1906 ως ιδιωτική κατοικία των Αφών Λέιζερ και Ιακώβ Νεφούς. Το 1930 αγοράστηκε από Έλληνα έμπορο και πουλήθηκε στην Ισραηλιτική κοινότητα. Στέγασε την συναγωγή Ιτάλια Γιασάν (ή Σεσίλια Γιασάν) και παράλληλα την σχολή Γιοσέφ Ισαάκ Νισίμ όπου σπούδαζαν ραββίνοι και δάσκαλοι της εβραϊκής γλώσσας, θρησκείας και ιστορίας. Από το 1942 έως και το 1975 φιλοξένησε σχολείο και το 1972 αγοράστηκε από τον σημερινό του ιδιοκτήτη. Από το 1975 και μέχρι το 1983 φιλοξένησε κάποια τμήματα του ΚΘΒΕ. Υπέστη σοβαρές ζημιές στον σεισμό του 1978 και χαρακτηρίστηκε επικίνδυνο το 1982. Το 1986 κρίθηκε διατηρητέο ωστόσο σήμερα στέκεται παρατημένο στην μοίρα του περιμένοντας το αναπόφευκτο. Βρίσκεται στην οδό Βελισσαρίου 48.

Αρχιτεκτονικά στοιχεία

Χαρακτηριστικό δείγμα αστικής κατοικίας της εποχής, ανήκει στο ρεύμα του εκλεκτικισμού αφού ενσωματώνει στοιχεία κλασσικά, μπαρόκ αλλά και Art Deco αλλά και στοιχεία Μακεδονικής αρχιτεκτονικής. Διώροφο, κεραμοσκεπές κτίσμα, με ημιυπόγειο και σοφίτα. Οι όροφοι διαφοροποιούνται οπτικά με τη χρήση διαφορετικών διακοσμητικών στοιχείων και οι όψεις παρουσιάζουν συμμετρία. Ο κεντρικός άξονας της κάθε όψης ξεχωρίζει προβάλλοντας ελαφρά προς τα έξω. Η κεντρική είσοδος βρίσκεται σε σκεπαστό εξώστη που συνεχίζει και στον δεύτερο όροφο. Δίπλα από την πόρτα παρατηρούμε κόγχη που φιλοξενεί επιγραφή στην εβραϊκή γλώσσα. Οι οροφές των εξωστών είναι διακοσμημένες με νωπογραφίες και το εσωτερικό κλιμακοστάσιο είναι ξύλινο.

Πηγές: http://thessalonikijewishlegacy.com/ | parallaximag | ΥΠΠΟ

Φωτογραφίες εξωτερικού: thessalonikijewishlegacy.com (εκτός από όσες αναφέρουν άλλη πηγή)

Φωτογραφίες εσωτερικού (3ης gallery): Δυστυχώς δε μπορώ να βρω την πηγή αυτών των φωτογραφιών. Τις δημοσιεύω γιατί είναι σπάνιες και ιδιαίτερα πολύτιμες για την συλλογική μνήμη. Αν κάποιος χρήστης γνωρίζει την προέλευση τους, μπορεί να το επισημάνει ώστε να αποδοθούν τα copyrights.

This slideshow requires JavaScript.

This slideshow requires JavaScript.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s