ΑΛΚΑΖΑΡ

Ιστορία του κτιρίου

Ονομάζεται Χαμζά Μπέη Τζαμί και χτίστηκε το 1468, στην μνήμη του στρατιωτικού Χαμζά Μπέη, από την κόρη του Χαφσά. Αρχικά υπήρξε ένα μικρό τζαμί ωστόσο με το πέρασμα των χρόνων επεκτάθηκε και απέκτησε μιναρέ και μεγάλη αυλή με περιστύλιο. Μάλιστα,ο Σουλτάνος Σελήμ Β, διέταξε την απόσπαση παλαιοχριστιανικών κολόνων και κιονόκρανων από διάφορους ναούς της πόλης και την μεταφορά τους εδώ. Το 1620, έγιναν επισκευές στο κτίριο λόγω κάποιας φυσικής καταστροφής, γεγονός που μαρτυράει και η επιγραφή που βρίσκεται στο κτίριο. Λειτούργησε ως τζαμί μέχρι και το 1925 και στην συνέχεια αγοράσθηκε από επιχειρηματία που το μετέτρεψε σε κινηματογράφο ταινιών πορνό με το όνομα Αλκαζάρ. Η αυλή σκεπάστηκε με μεταλλική στέγη και χρησιμοποιήθηκε επίσης σαν κινηματογράφος.Στην συνέχεια παραχωρήθηκε σε άλλον ιδιοκτήτη και στέγασε εμπορικά καταστήματα που αλλοίωσαν την φυσιογνωμία του κτιρίου. Δωρήθηκε στον Ερυθρό Σταυρό το 1977 και κρίθηκε ακατάλληλο με αποτέλεσμα την σταδιακή κατάρρευσή του. Το 2006, παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού που έκτοτε πραγματοποιεί έργα υποστήριξης και αναστύλωσης του κτιρίου. Είναι το μοναδικό τέμενος με αίθριο στα Βαλκάνια (εκτός Κων/πολης) και επίσης ο παλαιότερος ισλαμικός εντευκτήριος οίκος της πόλης. Βρίσκεται στην γωνία Εγνατία με Βενιζέλου.

Αρχιτεκτονικά στοιχεία

Το μικρό τέμενος που μετατράπηκε σε τζαμί είναι προσανατολισμένο στην Μέκκα και αποτελείται από μια τετράγωνη αίθουσα σκεπασμένη με τρούλο. Η αυλή έχει περιστύλιο με 22 κολώνες και επάνω στο κεντρικό κτίριο έχει γίνει προσάρτηση τρίπλευρης στοάς.

Πηγές: http://www.thessalonikiartsandculture.gr/ “Χαμζά Μπέη ή πιο γνωστό ως Αλκαζάρ” | kathimerini.gr “Το Αλκαζάρ αποκαλύπτεται”

This slideshow requires JavaScript.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s