ΑΛΑΤΖΑ ΙΜΑΡΕΤ

Ιστορία του κτιρίου

Χτίστηκε το 1484 και ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου συμπλέγματος, κατά την συνήθη τακτική των Οθωμανών, των οποίων τα συγκροτήματα περιελάμβαναν το τζαμί, το ιμαρέτ (πτωχοκομείο), φιάλη (κρήνη) και μεντρεσέ (θρησκευτικό σχολείο). Αυτό που διασώζεται σήμερα είναι το τζαμί (υπάρχουν απόψεις οτι το τζαμί και το ιμαρέτ ήταν το ίδιο κτίριο) και η ονομασία του σημαίνει “Πολύχρωμο Πτωχοκομείο” χάρις στον ιδιαίτερο μιναρέ του, με τα πολύχρωμα πλακάκια που δεν υπάρχει πλέον.

Το ίδρυμα δημιουργήθηκε με εντολή του Ισχάκ Πασά,  ο οποίος ήταν Μεγάλος Βεζίρης επί Μωάμεθ Β’ και αργότερα επί Βαγιαζίτ Β’, βαλής (διοικητής) της Θεσσαλονίκης. Η χρηματοδότηση του προέρχονταν από την φορολογία της Γαλάτιστας. Υπήρξε ένα από τα πιο σημαντικά Οθωμανικά ιδρύματα μέχρι και την απελευθέρωση της πόλης. Το 1970 κομμάτι του προστώου κατέρρευσε και το κτίριο χρειάστηκε εργασίες αναστύλωσης. Την δεκαετία του ’90 ο Δήμος Θεσσαλονίκης το αναστύλωσε εξωτερικά και πλέον χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος. Δυστυχώς το εσωτερικό του δεν έχει φροντιστεί όσο θα έπρεπε και παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης. Βρίσκεται στην οδό Κασσάνδρου, πίσω από τον αριθμό 93 περίπου.

Αρχιτεκτονικά στοιχεία

Η κάτοψη του κτιρίου είναι ένα ανεστραμμένο Τ, με τον κεντρικό χώρο να χωρίζεται σε δυο επιμέρους τετράγωνους χώρους, σκεπασμένους με τρούλο. Δεξιά και αριστερά υπάρχουν άλλοι 4 μικροί χώροι (σκεπασμένοι με τρούλο ο καθένας) όπου ίσως σερβίρονταν το συσσίτιο. Στην βορειοδυτική πλευρά όπου και η είσοδος υπάρχει προστώο σκεπασμένο με τρούλους. Στην νότια άκρη της στοάς, στέκεται ακόμα η βάση του πολύχρωμου μιναρέ που γκρεμίστηκε την πενταετία 1925-1930. Ο τρόπος κατασκευής του μιμείται την βυζαντινή τεχνοτροπία και το εσωτερικό ήταν διακοσμημένη με εξαιρετικές νωπογραφίες νατουραλιστικού περιεχόμενου και επιγραφές.

Πηγές: Μαρκ Μαζάουερ, Θεσσαλονίκη – Πόλη των φαντασμάτων, εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2006 | http://cityculture.gr “ΑΛΑΤΖΑ ΙΜΑΡΕΤ: ΕΝΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗ

This slideshow requires JavaScript.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s