ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟ-ΓΕΝΤΙ ΚΟΥΛΕ

Ιστορία του κτιρίου

Χτίστηκε το 1300 μ.Χ κατά την περίοδο διακυβέρνησης των Παλαιολόγων και αποτελούσε την ακρόπολη της Θεσσαλονίκης με σκοπό την στρατοπέδευση των στρατευμάτων αλλά και την ασφαλή προσφυγή των κατοίκων σε περίπτωση επίθεσης. Πήρε την ονομασία του πιθανώς από το Γεντί Κουλέ της Κων/πολης (Επτά Πύργοι) παρόλο που το φρούριο έχει δέκα (μαζί με τα μεσοπύργια). Κατά τη οθωμανική περίοδο προστίθεται η μεγάλη κεντρική πύλη στο εσωτερικό του φρουρίου. Το 1890, οι Τούρκοι μετέτρεψαν το φρούριο σε φυλακή, γκρεμίζοντας τα εσωτερικά κτίσματα της ακρόπολης και χτίζοντας νέες κατασκευές για να στεγάσουν τους κοιτώνες. Γεμίζουν τον χώρο με νέα κτίρια, τόσο στον πυρήνα όσο και περιμετρικά των τειχών και δημιουργούνε μια από τις χειρότερες φυλακές της χώρας. Περιελάμβανε ανδρική, γυναικεία και στρατιωτική πτέρυγα καθώς επίσης και κελιά απομόνωσης. Η χρήση τους ως φυλακές συνεχίζεται και από το ελληνικό κράτος μέχρι και το 1989. Οι περίοδοι της Κατοχής,του Εμφυλίου και της Χούντας υπήρξαν οι χειρότερες της ιστορίας του καθώς πάρα πολλοί άνθρωποι φυλακίστηκαν για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και πολλοί εκτελέστηκαν έξω από το φρούριο. Οι συνθήκες διαβίωσης ήταν απάνθρωπες, οι κρατούμενοι συνωστίζονταν στους ενιαίους θαλάμους και τις τριπλές κουκέτες, στις οποίες ο επάνω κρατούμενος δεν μπορούσε καν να αλλάξει πλευρό, αφού ο ώμος του ακουμπούσε στο ταβάνι! Οι συνθήκες υγιεινής ήταν επίσης τραγικές και οι κρατούμενοι δεν μπορούσαν ούτε να κάνουν μπάνιο, αφού δεν υπήρχε ζεστό νερό. Η υγρασία ήταν έντονη και οι θάλαμοι ζεσταίνονταν μόνο με μια ξυλόσομπα. Το 1989, η εισαγγελέας Χρυσούλα Γιαταγάνα κίνησε τις διαδικασίες για το σφράγισμα της απαράδεκτης αυτής φυλακής και της μεταφοράς των κρατουμένων αλλού.  Έκτοτε ο χώρος λειτουργεί ως μουσείο και είναι επισκέψιμος και σε διαρκή αναστύλωση.

Αρχιτεκτονικά στοιχεία

Το φρούριο είναι μια κλειστή κατασκευή, που περικλείεται από πύργους και επάλξεις. Η τεχνοτροπία χτισίματος είναι η βυζαντινή και οι εξωτερικές του πλευρές ενώνονται με τα τείχη, τα οποία κατηφορίζουν μέχρι τον Πύργο Τριγωνίου και από εκεί μέχρι τον Λευκό Πύργο. Οι προσθήκες που έγιναν για την ανάγκη των φυλακών είναι χτισμένες με πέτρα και λάσπη και επικαλυμμένες με σοβά. Το εσωτερικό χωρίζεται σε 5 ακτίνες (πτέρυγες) διαχωρισμένες με υψηλούς, χτιστούς φράκτες. Τις ακτίνες επιβλέπει το κεντρικό φυλάκιο χτισμένο ψηλά επάνω από το επίπεδο των φρακτών. Ανάμεσα στην κύρια είσοδο και την κεντρική πύλη των φυλακών υπάρχουν τα βοηθητικά κτίρια της φυλακής καθώς και τα κελιά απομόνωσης.

Yedi Koule

Πηγές: Νίγδελης, Κωνσταντίνος Μ. Επταπύργιο – Γεντί-Κουλέ. Συκιές (Θεσσαλονίκης): Δήμος Συκεών, 2002 | Κείμενο θεατρικής παράστασης “Γεντί Κουλέ: Ο Νόμος της Σιωπής”, ομάδα Mprikia Kollame 2015-2016

This slideshow requires JavaScript.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s