ΟΛΥΜΠΟΣ-ΝΑΟΥΣΑ

Ιστορία του κτιρίου

Το διώροφο αυτό κτίσμα σημαδεύτηκε από το εστιατόριο-ορόσημο που στέγασε, το γνωστό “Όλυμπος-Νάουσα”. Για το κτίριο εκδίδονται δύο οικοδομικές άδειες, η πρώτη το 1923 στο όνομα των Σακιτούδη-Λεών και αφορά μια διώροφη αστική οικία. Η δεύτερη εκδίδεται το 1925 από τον Ζακ Μοσέ, για τον Λεών Γιουδά και αφορά πενταώροφο μέγαρο πολλαπλών χρήσεων. Η δεύτερη είναι και αυτή που επικρατεί τελικά, παρόλο που το τελικό κτίριο δεν εξαντλεί τους ορόφους για τους οποίους αδειοδοτήθηκε.

Από το 1927 έως και το 1994 φιλοξένησε το θρυλικό εστιατόριο Όλυμπος-Νάουσα, σημείο συνάντησης των επιφανών κατοίκων της πόλης αλλά και προορισμός των ταξιδιωτών από άλλες πόλεις. Οι συνταγές του ήταν ξακουστές και οι παλιοί Θεσσαλονικείς αναπολούν ακόμα τα πιάτα και την ατμόσφαιρά του.

Το 1994, το εστιατόριο έκλεισε και ιδιοκτήτρια πλέον του κτιρίου είναι μεγάλη τράπεζα. Από την τράπεζα έχουνε γίνει προσπάθειες πώλησης του κτιρίου, οι οποίες ωστόσο ήταν ανεπιτυχείς. Ρητή υποχρέωση της ιδιοκτήτριας εταιρείας είναι η διατήρηση και συντήρηση του κτιρίου, που έχει κηρυχθεί έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο με ΦΕΚ, ήδη από το 1993.

Αρχιτεκτονικά στοιχεία

Αποτελείται από ισόγειο, ημιώροφο και δύο ορόφους, με συνολικό εμβαδόν πάνω από 900 τ.μ. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα εκλεκτικισμού, με στοιχεία νεοκλασικισμού αλλά και έντονα στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Θεσσαλονίκης (κυρίως στην διαμόρφωση της όψης). Ο φέρων οργανισμός του κτιρίου συντίθεται αμιγώς από οπλισμένο σκυρόδεμα και είναι πλαισιακός, δηλαδή χωρίς τοιχώματα. Η πρόσοψη χωρίζεται σε 5 κάθετους άξονες που χωρίζονται με ψευδοπαραστάδες που καταλήγουν σε επίκρανα. Ο δεύτερος και ο τέταρτος κάθετος άξονας διαφοροποιούνται οπτικά με κοίλη διαμόρφωση. Οι δύο αυτοί άξονες φέρουν και την βασική διακόσμηση της πρόσοψης, διακοσμητικά μενταγιόν με κεφαλή γυναίκας και άνδρα.

Το κλιμακοστάσιο βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της κάτοψης του κτιρίου χωρίς ωστόσο να καταλήγει σε υαλοσκεπή. Το ισόγειο διαθέτει μεγαλύτερο ύψος από τους ορόφους και πιο ανοιχτούς, ενιαίους χώρους για λόγους χρηστικότητας.

Πηγές: Θεσσαλονίκη 1912-2012:Η Αρχιτεκτονική μιας Εκατονταετίας – Β. Κολώνας | “Αξιολόγηση φέροντος οργανισμού διατηρητέου κτιρίου προκειμένου αυτό να δεχθεί οριζόντια και κατακόρυφη προσθήκη”
Ι.Α. Τέγος Καθηγητής ΑΠΘ, Κ.-Α. Στυλιανίδης Καθηγητής ΑΠΘ, Α.Τοκατλίδης Πολιτικός Μηχανικός, ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ ΑΕ, Ν.Χαλάτης Πολιτικός Μηχανικός, ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ ΑΕ 15ο Συνέδριο Σκυροδέματος, ΤΕΕ, ΕΤΕΚ, Αλεξανδρούπολη, 25-27 Οκτωβρίου., 2006 | ΦΕΚ 564/Β/28-7-1993 | nooz.gr | arisgeorgiou.gr |spoons.gr | travelstyle.gr

This slideshow requires JavaScript.

This slideshow requires JavaScript.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s