ΜΕΓΑΡΟ ΤΥΡΟΛΟΗ (ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ)

Ιστορία του κτιρίου

Χτίστηκε το 1931 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Μανούσου. Η εγχάρακτη, μαρμάρινη πλάκα στην είσοδο αναφέρει “Ιωάννου Δημητριάδη” οπότε συμπεραίνουμε οτι πρόκειται για οικογενειακό μέγαρο κατοικιών, κάθετης ιδιοκτησίας. Εμβληματικό κτίριο, με θέα στην θάλασσα και τον Όλυμπο, χρησιμοποιήθηκε στα γυρίσματα της ταινίας “Μια αιωνιότητα και μια μέρα”. Μέχρι και σήμερα παραμένει κτίριο κατοικιών και στο ισόγειο και το πατάρι στεγάζει κατάστημα εστίασης. Βρίσκεται στην γωνία Αγίας Σοφίας και Λεωφόρου Νίκης.

Αρχιτεκτονικά στοιχεία

Εξαώροφη πολυκατοικία με ισόγειο διαμορφωμένο για εμπορική χρήση. Παρά το γεγονός οτι ο τελευταίος όροφος μοιάζει παράταιρος και μας κάνει να υποψιαζόμαστε “πανωσήκωμα”, η αλήθεια είναι οτι στα αρχικά σχέδια του αρχιτέκτονα υπήρχε πρόβλεψη για έξτρα όροφο.

Χαρακτηριστική είναι ή όψη του κτιρίου, εκλεκτικιστικού ρυθμού με τις κορινθιακές κολόνες και τα κιονόκρανα, τα φουρούσια με τις φυτικές διακοσμήσεις, τις λεοντοκεφαλές και τις καμάρες. Κάθε όψη έχει 5 κάθετους άξονες, εκ των οποίων οι ακριανοί ξεχωρίζουν με ελαφριά προεξοχή και τριγωνική επίστεψη. Τα μπαλκόνια του πρώτου ορόφου είναι χτιστά με μπαλούστρα, του δεύτερου και του τρίτου χτιστά με σιδερένιο κιγκλίδωμα, του τέταρτου μόνο με σιδερένιο κιγκλίδωμα. Παρατηρούμε δηλαδή μια τάση προς ελαφρύτερα υλικά όσο μεγαλώνει το ύψος της κατασκευής. Οι δυο τελευταίοι όροφοι δεν κρατούν τους άξονες του υπόλοιπου κτιρίου, ούτε και το στυλ διακόσμησης.

Πηγή σχεδίου: Θεσσαλονίκη, 1912-2012 Η αρχιτεκτονική μια εκατονταετίας – Βασίλης Κολώνας

This slideshow requires JavaScript.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s