ΒΙΛΑ ΓΙΟΣΕΦ ΜΟΔΙΑΝΟ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟ)

Ιστορία του κτιρίου

Το 1899, ο Γιόσεφ Μοδιάνο αγόρασε το οικόπεδο και έχτισε ένα μεταξουργείο. Στη συνέχεια έχτισε αυτή την διώροφη κατοικία για να στεγάσει την οικογένειά του. Οι Μοδιάνο μαζί με τους Αλλατίνι υπήρξαν οι πιο δυνατές εβραϊκές οικογένειες της Θεσσαλονίκης και μαζί χειρίζονταν το μεγαλύτερο ποσοστό του εμπορίου της πόλης. Μετά τον θάνατο του Γιόσεφ Μοδιάνο, η οικία πέρασε στους κληρονόμους του. Κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου, η οικογένεια εκδιώχθηκε από τους Ναζί και το σπίτι περιήλθε στο Ιταλικό Κράτος. Μετά την λήξη του πολέμου το ακίνητο ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, ως περιουσία εχθρικού κράτους και ένα μικρό ποσοστό αποδίδεται στους μακρινούς πλέον κληρονόμους.

Από το 1946 έως και το 1958 φιλοξενεί πρόσφυγες και το 1960 μετατρέπεται σε παράρτημα του Α Γυμνασίου Αρρένων, που βρίσκεται στο διπλανό οικόπεδο. Τότε κατεδαφίζεται το μεταξουργείο και το θερμοκήπιο που βρισκόντουσαν πίσω από την κατοικία. Ο σεισμός του 1978 προκαλεί ανεπανόρθωτες ζημιές στο κτίριο και η εκκένωσή του είναι απαραίτητη. Το κτίριο αφήνεται στην τύχη του, μέχρι το 2014 οπότε ξεκινάει η αναστύλωσή του. Με τα ταβάνια να έχουν καταρρεύσει, τις σκάλες και τα πατώματα να μην υπάρχουν πια το κτίριο υφίσταται εργασίες μεγάλου εύρους. Τον Μάρτιο του 2016, ξανανοίγει πλήρως αποκατεστημένο στην παλιά του αίγλη.

Αρχιτεκτονικά στοιχεία

Ορθογώνιο κτίριο αποτελούμενο από ημιυπόγειο και δύο ορόφους. 15 δωμάτια και 3 σαλόνια χρησιμοποιούνταν για να στεγάσουν την οικογένεια. Το κτίριο είναι συμμετρικό ως προς τους δύο άξονες και ο κάθετος άξονας τονίζεται από την ύπαρξη της εισόδου και του εσωτερικού εξώστη με μπαλούστρα. Ψευδοπαραστάδες με κορινθιακά επίκρανα τονίζουν τις ακμές τον όγκων του κτιρίου και η απόληξη του έχει περιμετρικό γείσωμα με χτιστό στηθαίο. Στο εσωτερικό, ανακαλύφθηκαν υπέροχες τοιχογραφίες και οροφογραφίες, οι οποίες αποκολλήθηκαν, στάλθηκαν στην Αθήνα για αποκατάσταση και επανατοποθετήθηκαν στην θέση τους! Το κάθε δωμάτιο έχει διαφορετικό θέμα διακόσμησης και εικάζεται οτι ο καλλιτέχνης δεν χρησιμοποίησε πατρόν για τον σχεδιασμό τους.

Πηγές: thessalonikiartsandculture.gr / parallaximag.gr / Τα Αρχοντικά των Εξοχών της Θεσσαλονίκης, Ελληνικό Κολλέγιο, Scribd / press724.gr / http://melissoistories-greece.blogspot.gr/

Φωτογραφίες εσωτερικού: Μότσανος Λάζαρος – http://melissoistories-greece.blogspot.gr

This slideshow requires JavaScript.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s